Ridurile, cosmarul oricarei femei

24 apr.

Ce sunt ridurile?

Ridul o consecinta a dermo-contractiei Atunci cand fata se misca, pielea se pliaza. Ea se contracta si se relaxeaza succesiv. Cu timpul insa, aceste miscari repetate, pielea nu mai are putere sa se decontracteze. Pliurile se fixeaza si nu mai dispar, transformandu-se in riduri. Acestea incep sa se dezvolte in zonele in care se produc miscari frecvente ale fetei. Prinzand aceste miscari, muschii subiacenti genereaza forte de tensiune care provoaca modificari la nivelul dermei. Fibroblastele, celule dermice responsabile cu fabricarea fibrelor elastice si a colagenului, sunt primele afectate de aceste modificari morfologice. Sub efectul fortelor de tensiune, fibroblastele pot capata proprietati contractile. Puternic ancorate in reteaua fibroasa din jur, fibroblastele slabite vor avea repercursiuni asupra flexibilitatii dermei. Modificarile ce au loc la acest nivel duc la formarea ridurilor .

Pana de curand s-a considerat ca exista trei tipuri de imbatranire a pielii:

Imbatranirea cronologica Este consecinta unui ansamblu de alterari genetice programate care afecteaza epiderma, derma si hipoderma, antrenand slabirea retelei de fibre care sustine pielea. Pielea devine astfel mai putin ferma, iar ridurile se adancesc. Aceste simptome incep sa fie vizibile de la varsta de 40 de ani.

Imbatranirea hormonala In perioada menopauzei, o data cu diminuarea activitatii hormonale, procesul de imbatranire cutanata se accelereaza. Modificarile hormonale altereaza in mod evident pielea: aceasta isi pierde densitatea, se usuca si se lasa. Jonctiunea dermo-epidermica se destinde. Ovalul fetei nu mai este atat de precis.

Imbatranirea foto-indusa Acest fenomen cumulativ si cu efect transversal are loc pe tot parcursul vietii pentru ca pielea fetei este permanent expusa luminii de zi, ceea ce induce o accelerare a procesului de imbatranire. Actiunea radiatiilor UVA asupra pielii degradeaza mecanismele de regenerare celulara si antreneaza o productie neregulata de melanina: pielea se aspreste, tenul isi pierde omogenitatea, apar petele pigmentare. Calitatea tesuturilor dermice este mai putin buna, epiderma nu mai este bine sustinuta, ridurile se adancesc .

In concluzie: Imbatranirea cutanata depinde de ceasul genetic ereditar (crono-imbatranirea si imbatranirea hormonala) si de factorii externi agravanti (expunere la radiatiile solare). Acesti parametri au o actiune semnificativa in procesul de imbatranire cutanata  si se adauga la ceilalti factori, ducand la consecinte tot mai vizibile in timp: riduri profunde, piele cutata si lipsita de luminozitate.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: